Cum sa iti schimbi singur uleiul

by / Sunday, 06 July 2014 / Published in Auto
ulei de motor

Schimbarea uleiului nu este o actiune foarte grea, insa daca iti doresti sa faci acest lucru de unul singur, trebuie sa respecti cativa pasi foarte importanti, care iti vor asigura functionarea perfecta a motorului. Daca ai toate instrumentele la indemana si respecti toti pasii, schimbarea uleiului nu ar trebui sa dureze mai mult de 45 de minute.

Cel mai important pas, este sa alegi uleiul potrivit pentru masina ta. Din acest motiv, este indicat sa te uiti peste recomandarile facute de producator. Daca te-ai asigurat ca stii ce ulei trebuie sa cumperi si ai achizitionat minim 4 litri, poti sa te pregatesti de treaba.

Este indicat sa schimbi si filtrul de ulei si sa ai la indemana ochelari de protectie si manusi de cauciuc, precum si un recipient de plastic si palnie. De asemenea, trebuie sa ai la indemana un cric si suporti de sustinere, o cheie tubulara alaturi de o mufa de evacuare a uleiului, prosoape de hartie, o carpa si cheia filtrului de ulei.

Odata ce ai luat toate aceste elemente langa tine, te poti apuca de schimbare.

In primul rand, trebuie sa asezi masina pe o suprafata cat mai plana si sa lasi motorul sa se raceasca. Trage frana de mana si daca ai nevoie de spatiu sub masina, foloseste cricul pentur a o ridica.

Daca masina este in pozitia perfecta, trebuie sa desurubezi capacul filtrului de ulei si sa localizezi mufa de scurgere a uleiului. Aceasta o gasesti sub masina, reprezentand un surub in partea de sub baia de ulei. Dupa aceea, trebuie sa asezi un recipient in care sa se scurga uleiul si sa desfaci cu grija dopul, pentru a lasa gravitatia sa isi faca treaba. ( Atentie! Nu intra in contact cu uleiul, deoarece poate sa fie foarte fierbinte ). Scurgerea uleiului vechi ar trebui sa dureze cateva minute. Ai rabdare si astepapta pana se scurge tot.

Dupa ce s-a scurs uleiul, trebuie sa gasesti filtrul de ulei, pe care il inlocuiesti cu cel nou. In manualul masinii gasesti informatii despre localizarea lui iar inlocuirea nu trebuie sa fie foarte greu de realizat. Pentru a indeparta filtrul vechi, trebuie sa rotesti cheia acestuia in sensul invers acelor de ceasornic, pana se slabeste, iar pentru a-l pune pe cel nou, trebuie sa cureti putin locul,sa ungi garnitura acestuia cu putin ulei si sa il insurubezi cu atentie, fara sa fie prea strans.

Nu uita sa insurubezi mufa de evacuare la loc!

Dupa toti acesti pasi, poti adauga uleiul folosind palnia, pana in momentul in care acesta atinge un nivel optim.

In final, tot ce mai trebuie sa faci este sa verifici daca exista scurgeri, sa mai verifici o data nivelul uleiului, dupa ce ai pornit motorul timp de 10 minute si sa cureti cu atentie zona de lucru. Uleiul vechi si filtrul trebuie sa fie depozitate la un punct de reciclare sau la un service auto, deoarece sunt toxice si este interzisa aruncarea lor in canalizare sau impreuna cu deseurile menajere. Majoritatea service-urilor vor accepta uleiul in mod gratuit, asadar, trebuie doar sa oferi putin din timpul tau, pentru o poluare cat mai mica.

 

Leave a Reply

TOP