Cum functioneaza o baterie auto?

by / Tuesday, 08 July 2014 / Published in Tutoriale
baterie auto

Alimentarea cu energie electrica a unei masini se face prin internediul unei baterii auto. Cum functioneaza insa o astfel de baterie?

In primul rand, trebuie sa se cunoasca modul de constructie a unei astfel de baterii. O baterie de 12 V, spre exemplu, este formata din 6 celule, care sunt conectate in serie si produc 2.11 volti fiecare. Celulele sunt realizate din placi negative si placi pozitive, separate de un material izolator poros, care previne scurtcircuitele. Placile negative sunt conectate intre ele si formeaza un pol negativ, in timp ce placile pozitive formeaza un pol pozitiv. Celulele sunt conectate intre ele prin poli opusi. Practic, polul pozitiv al primei celule este conectat la polul negativ al celei de-a 2-a, polul pozitiv al celei de-a 2-a la polul negativ al celei de-a 3-a, etc.

Placile sunt formate dintr-un cadru metalic care sustine masa activa. Aceasta masa activa este formata dintr-un catod, format din peroxid de plumb( masa activa a placii negative ) si un anod din plumb ( masa activa a placii pozitive). In compozitia placii se mai poate adauga antiamoniu, adica Stibiu sau Calciu, pentru o performanta mai mare a bateriei.

Odata pozitionate celulele, se scufunda in acid sulfuric diluat, in felul acesta producand energie electrica. Din acest motiv, bateriile se mai numesc si baterii cu plumb-acid.

Cum se descarca o baterie auto?

Descarcarea bateriei se face simplu, prin conectarea unui consumator la bornele exterioare ale acesteia. In urma consumului, densitatea electrolitului scade si se descompune in apa si sulfat de plumb. Astfel, daca bateria este descarcata, sansele de a ingheta in anotimpul rece sunt destul de mari.

Cum se incarca o baterie?

Incarcarea este procesul invers al descarcarii si presupune conectarea la bornele bateriei a unui generator. Acesta poate sa fie alternatorul masinii sau un redresor. In urma incarcarii, apa si sulfatul de plumb se recombina si se transforma in plumb, peroxid de plumb si acid sulfuric. Plumbul se depune pe catod, peroxidul de plumb pe anod si acidul sulfuric contribuie la cresterea densitatii electrolitului.

Un ciclu complet al bateriei este realizat de o descarcare completa si de o incarcare completa a acesteia.

 

Leave a Reply

TOP