Arcurile auto si rolul lor

by / Thursday, 17 July 2014 / Published in Informatii piese, Tutoriale
Arcuri auto

Desi foarte simple, arcurile auto au o responsabilitate destul de mare. Acestea trebuie sa mentina anvelopele in contact cu suprafata pe care circula, in cazul in care exista denivelari. Practic, arcurile inmagazineaza energia mecanica, in momentul in care aceasta apare brusc si o elibereaza natural, revenind la forma initiala.

Care este rolul arcurilor pe automobile?

In cazul in care automobilul intalneste o denivelare, arcurile motate pe acesta se vor comprima in prima parte a denivelarii si vor reveni la forma initiala in cea de-a doua. Practic, vor retine energia verticala, pentru a putea pastra roata pe pamant si a ii oferi soferului o manevrabilitate foarte buna in momentul in care intalneste denivelari.

Fara dotarea masinilor cu arcuri, rotile ar transmite energia data de imperfectiunile strazii direct catre sasiu, ceea ce ar face automobilul sa sara, lucru care poate sa creeze atat disconfort pentru pasageri, cat si riscuri destul de mari de accidente.

Asadar, rolul principal al arcurilor este acela de a separa rotile de sasiu si de a oferi confort maxim pasagerilor, prin mentinerea anvelopelor in contact cu suprafata pe care circula.

Pe langa acest rol insa, arcurile mai au si rolul de a ajuta masina sa reziste la fortele care apar in cazul accelerarii, a franarii si a virajelor.

Cat de rigide trebuie sa fie arcurile?

Arcurile nu trebuie sa fie nici foarte tari, nici foarte moi, fiind necesara o flexibilitate medie. Acestea trebuie sa aiba o rigiditate destul de mare pentru prevenirea compresiei sau alungirii complete, in cazul unor denivelari foarte mari, insa trebuie sa fie si destul de flexibile, pentru mentinerea contactului permanent cu suprafata pe care ruleaza masina.

Evident, rigiditatea arcurilor depinde foarte mult de terenul pe care se va conduce masina. O masina care este condusa doar pe teren accidentat, cum ar fi un 4X4, va dispune de arcuri flexibile si cat mai inalte, in timp ce o masina care circula pe strada sau pe piste de curse, va dispune de arcuri ceva mai rigide si mai mici. Masinile de serie sunt dotate cu arcuri medii, care sa poata face fata unor situatii diverse de teren.

Leave a Reply

TOP