Baterii auto Bosch, istorie si tehnologie

by / Monday, 28 July 2014 / Published in Bosch, Producatori
Baterie auto Bosch

Toata lumea a auzit de Bosch si aproape toata lumea are prin casa o piesa de aparatura semnata de uriasul producator. Fie ca este vorba despre produse electrocasnice sau despre diverse piese auto Bosch, acestea sunt prezente peste tot, gratie calitatii oferite si a varietatii foarte mari de produse puse la dispozitia utilizatorilor de catre aceasta companie.

Cine este Bosch, cand a fost infiintata si cum a ajuns sa produca baterii auto Bosch?

Istoria Bosch este una cat se poate de bogata. Aceasta a inceput in urma cu peste 125 de ani, odata cu infiintarea Atelierului de mecanica fina si inginerie electrica, de catre Robert Bosch, un german de doar 25 de ani, care a inceput in acel moment cu doar doi angajati, sa creeze una dintre cele mai mari companii ale lumii.

Pana sa ajunga la cifra de afaceri de peste 47 de miliarde de euro si cateva sute de mii de angajati, Bosch a trecut prin transformari deosebite, de-a lungul intregii vieti. Dupa infiintarea din 1886 in Stuttgart, Germania, Bosch s-a extins, dezchizand prima filiala externa in 1898, in Marea Britanie. De atunci, a reusit sa deschida nu mai putin de 350 de filiale si companii in peste 60 de tari.

Desi de-a lungul timpului, compania s-a axat pe mai multe categorii de produse, printre care diversele aparate de uz casnic sau aparatura tehnica pentru foarte multe ramuri ale industriei, categoria auto a fost intotdeauna una dintre cele mai importante ramuri ale celor de la Bosch. Astfel, in anul 1927 a intrat in productie prima pompa pe injectie pentru motoarele diesel, ulterior aparand si alte piese auto, printre care si seria de baterii auto Bosch, care in prezent reprezinta unele dintre cele mai cautate baterii auto din intreaga lume.

Prima baterie pentru vehicule de la Bosch aparuse ceva mai devreme, in 1922, fiind destinata insa motocicletelor. In 1927, carcasele bateriilor Bosch erau realizate din cauciuc, abia in 1955 aparand carcasele de plastic, care au permis dezvoltarea mult mai rapida a tehnologiilor din acest domeniu.

Cate tipuri de baterii auto Bosch exista si caror masini le sunt destinate?

Bosch produce baterii pentru diverse tipuri de masini, care necesita diverse valori, in ceea ce priveste puterea. Astfel, exista nu mai putin de 34 de baterii auto Bosch, unele dintre ele putand duce o sarcina foarte mare, fiind destinate autovehiculelor foarte grele.

Bosch produce baterii cu amperaj incepand de la 40 Ah si ajungand la 110 Ah, acoperind astfel o larga plaja de automobile carora le sunt adresate.

Bateriile auto bosch sunt impartite in 3 mari categorii: Black, Blue si Silver Dynamic, sau mai simplu, Classic, Excell si Premium.

  • Bateriile auto Bosch Classic (Bosch S3 sau Black). Sunt dedicate masinilor cu aprindere prin scanteie de pana la 4000 cmc sau masinilor cu aprindere prin compresie, pana la 2000 cmc;
  • Bateriile auto Bosch Premium (Bosch S4 sau Blue). Sunt dedicate masinilor cu aprindere prin scanteie, cu capacitatea de pana la 2500 cmc;
  • Bateriile auto Bosch Excell( Bosch S5 sau Silver). Sunt potrivite pentru toate clasele de autovehicule si sunt extrem de rezistente. Acestea au o durata de viata mai mare decat bateriile auto obisnuite, ofera o putere la pornire cu pana la 15% mai mare si au avantajul foarte mare de a nu necesita intretinere.

Alegerea tipului de baterie pentru masina ta se poate face respectand indicatiile din cartea tehnica sau sfaturile celor de la service-ul auto autorizat unde se face revizia masinii.

Cele mai utilizate baterii auto Bosch din prezent sunt, evident cele silver, deoarece ofera cele mai multe beneficii si dispun de tehnologii de ultima generatie care permit economia de energie, protectia mediului inconjurator si eficienta maxima in momentul functionarii masinii. De fapt, bateriile clasice se gasesc ceva mai greu. Acestea pot fi totusi achizitionate direct de la producator, in cazul in care se doreste reconstituirea unei masini clasice, cu piesele originale.

Ce tehnologii folosesc bateriile auto Bosch?

In bogata istorie, Bosch a reusit sa inoveze si sa foloseasca numeroase tehnologii impresionante care sa creasca eficienta autovehiculelor, indiferent de marimea si de utilitatea acestora.

Tehnologia AGM, tehnologie dedicata performantei

Tehnologia AG12_S6_w176M este dedicata autoturismelor cu un sistem Start/Stop, care isi recupereaza energia din franare. AGM vine de la Absorbent Glass Mat si defineste modul de injectie a bateriilor. In momentul functionarii, acidul este impregnat intr-un strat cu microfibra de sticla, lucru care duce la productia unei cantitati foarte mari de energie.

Constructia unei baterii auto Bosch cu aceasta tehnologie este facuta cu ajutorul unor straturi cu microfibre de sticla, care sunt amplasate intre placile de plumb ale bateriei. Aceste straturi de microfibra contin acidul bateriei iar forta de apasare reduce foarte mult pierderea de material activ, facilitand o reactie rapida intre acid si materialul placii, deci automat si o energie mult mai mare.

Atentie! In momentul in care pe un autovehicul este montata o baterie cu aceasta tehnologie, este bine ca la inlocuirea sa sa se foloseasca acelasi tip de baterie. In caz contrar, sistemul Start/Stop poate sa fie afectat iar durata de utilizare a bateriei poate scadea destul de mult.

Beneficiile bateriilor cu tehnologie AGM sunt urmatoarele:

  • Au un ciclu de viata de pana la 3 ori mai mare decat cel al unor baterii conventionale;
  • Sunt destinate masinilor cu motoare foarte puternice si cu foarte multi consumatori;
  • Ofera o productie curata. Energia produsa de aceste baterii auto reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu pana la 20 %.

Tehnologia EFB

Tehnologia EFB ( Enhanced Flooded Battery) ajuta foarte mult in cazul utilizarii intense si in cazul trecerii de la un ciclu la altul. La fel ca si in cazul tehnologiei AGM, este dedicata masinilor cu sistem start/stop, oferindu-le putere si fiabilitate.

Bateriile cu tehnologie EFB se diferentiaza de restul bateriilor auto printr-o panza de poliester care acopera placa pozitiva a bateriei. Datorita acestei panze, materialul activ are o aderenta mult mai mare pe placa, crescand in felul acesta rezistenta la cicluri si la diverse socuri.

Beneficiile acestei tehnologii sunt urmatoarele:

  • Are un ciclu de viata de pana la 2 ori mai mare decat cel al unei baterii conventionale;
  • La fel ca si in cazul bateriilor cu tehnologia AGM, este destinata masinilor foarte puternice;
  • Produce energie curata, cu pana la 20% mai putine emisii de gaze cu efect de sera.

Tehnologia Power Frame

tehnologia Power FrameEste o tehnologie dedicata gratarului montat pe baterie, care este decisiv in ceea ce priveste puterea si fiabilitatea acesteia. Tehnologia Power Frame este patentata pentru bateriile auto Bosch, fiind montata pe modele precum Bosch S3, Bosch S4 si Bosch S5. Cu ajutorul tehnologiei Power Frame, bateriile au o putere de pornire mult mai mare si durata de utilizare indelungata.

Care sunt avantajele majore ale acestei tehnologii?

  • Ofera un cadru stabil de gratar. Astfel, este impiedicata coroziunea la margini si deteriorarea separatorului, fiind aproape imposibil si un scurt circuit provocat de contactul dintre placa negativa si contactul gratarului;
  • Gratarul este stantat. Acest lucru asigura rezistenta foarte mare a bateriei, datorita structurii solide, care asigura aderenta masei active la gratar. Astfel, incarcarea si descarcarea bateriei se fac rapid, fara sa existe o fragilitate din cauza deformarii la productie, ca in cazul bateriilor cu gratare obisnuite;
  • Poate fi solicitat mai puternic. Gratarul este mai rezistent la coroziune si poate sa fie solicitat mult mai puternic decat un gratar normal, datorita structurii bine realizate. In zonele in care exista solicitare mai mare, acesta prezinta exces de plumb, lucru care ii creste rezistenta;
  • Forma sa este optimizata pentru curgere. Datorita acestei forme, tijele de gratar sunt conduse la legatura dintre placi in mod direct, cu o rezistenta la curgere foarte redusa, ceea ce asigura conductibilitate si o transmitere rapida catre consumatorul de energie electrica;
  • Are o coroziue minima.

Care sunt cele mai utilizate tipuri de baterii auto Bosch?

1. Bosch S3, S4 si S5

Sunt 3 categorii de acumulatori auto Bosch dedicate diverselor solicitari si diverselor tipuri de autovehicule. Ceea ce le diferentiaza de restul bateriilor este gratarul cu tehnologia Power Frame, care ofera o furata mare de utilizare si coroziune redusa. S3, S4 si S5 ofera putere crescuta in cazul pornirii la rece si numeroase avantaje.

Printre avantaje se numara faptul ca nu necesita intretinere, sunt cat se poate de sigure datorita protectiei la aprindere si datorita capacului etans, care elimina scurgerea si se monteaza usor, fiind si simplu de transportat.

2. Bosch S5 EFB

Aceasta baterie foloseste tehnologia EFB, oferind numeroase beneficii utilizatorilor. In comparatie cu bateriile cu demaror, ofera o rezistenta dubla, pornire sigura chiar si in cazul temperaturilor extreme si a unui numar mare de consumatori electrici si stabilitate pe trasee scurte. Stratul de poliester montat intre placa si separator ofera siguranta la scurgere si basculare de pana la 55 de grade, ceea ce face aceasta baterie rezistenta chiar si la socuri mari.

La fel ca si Bosch S6 AGM, Bosch S5 EFB nu necesita intretinere.

3. Bosch S6 AGM

Este dedicata autoturismelor cu sistem Start/Stop si foloseste tehnologia AGM. Aceasta baterie furnizeaza energie suficient de multa pentru alimentarea tuturor consumatorilor, indiferent de numarul si puterea acestora. Este ideala pentru porniri si opriri frecvente si reuseste sa furnzeze energie pentru consumatori pe toata durata fazei STOP. Avantajele acestei baterii sunt majore. Bosch S6 AGM ofera o durata de utilizare indelungata, cu o rezistenta de pana la 4 ori mai mare decat in cazul unor baterii uzuale, o putere constanta indiferent de situatie si o incarcare rapida, chiar si in cazul unui numar mare de consumatori.

Un alt mare avantaj il reprezinta faptul ca nu necesita intretinere, dar si faptul ca bateria poate sa fie incorporata in orice pozitie, fara sa riste defectiuni.

Leave a Reply

TOP