Ce este ECU si la ce iti ajuta masina?

by / Saturday, 05 July 2014 / Published in Informatii piese
Computer ECU

ECU ( Engine Control Unit ) este computerul motorului care functioneaza cu injectie controlata electronic. Practic, acest computer reuseste sa asigura o functionare cat mai buna a motorului., citind toti senzorii si interceptand datele furnizate de motor pe baza unei harti de performanta. Astfel. ECU reuseste sa invete modul de functionare al motorului, in functie de modul in care este folosit de catre sofer si reuseste sa il optimizeze in asa fel incat sa fie cat mai eficient.

Ce anume controleaza ECU?

Majoritatea masinilor care beneficiaza de ECU, beneficiaza de controlul amestecului de aer si de carburant, controlul aprinderii, in cazul motoarelor cu aprindere prin scanteie si controlul timpilor de injectie. De asemenea, Ecum mai controleaza si timpii de actionare a valvelor, precum si presiunea turbinei, in cazul motoarelor turbo sau functionarea pilotului automat.

Ce sunt hartile ECU?

Informatiile stocate de acest computer sunt pastrate sub forma de matrice. Aceste matrici sunt denumite harti ECU si sunt reprezentate de toti parametri de functionare pe care ii controleaza computerul motorului. Printr-o harta ECU se poate citi asadar, istoria masinii si modul in care aceasta a functionat.

Un autovehicul poate avea mai multe computere de forma ECU, cele moderne dispunand de astfel de computere pentru controlul fortei de franare si ajustarea acestei sau pentru diverse alte situatii.

In cazul in care masina sufera de diverse modificari de ordin tehnic, este bine ca ECU sa fie resetat, pentru ca daca nu este resetat, continua sa inregistreze comportamentul noii variante de motor, luand in calcul si vechea varianta, lucru ce poate duce la o optimizare nu foarte eficienta a acestuia.

Resetarea poate sa intervina si in cazul in care masina incepe sa mearga prost sau sa nu aiba destula putere.

Cea mai simpla metoda prin care se poate reseta ECU, este sa se desfaca cumulatorul si sa se lase pana la 30 de minute decuplat, in asa fel incat sa priveze computerul de energie. In felul acesta, toate datele retinute pana atunci, vor fi date uitarii. Este bine ca motorul sa fie cald inaintea resetarii iar dupa resetare, este recomandat un drum mai lung. In felul acesta, noua harta va oferi o performanta mult mai buna. Daca este condusa in oras, cel putin la inceput, ECU va retine un mod de condus lenes si va ajusta motorul pe baza acestor informatii.

Atentie!  Nu spala niciodata motorul si incearca sa nu schimbi bateria in timp ce motorul functioneaza. ECU este foarte sensibil la apa si poate oricand sa faca scurtcircuit, schimbarea sa fiind destul de costisitoare.

 

 

Leave a Reply

TOP