La ce foloseste un filtru de aer?

by / Friday, 11 July 2014 / Published in Tutoriale
filtru de aer

Desi este o componenta ieftina, care poate fi trecuta cu vederea, filtrul de aer are o importanta foarte mare pentru masina ta, deoarece prin el, masina reuseste sa respire. Inca din cele mai vechi timpuri, filtrele de aer au fost montate pe masini pentru a curata aerul inainte de a ajunge in galeria de admisie si automat, in motor. Filtrele de aer difera, de la model la altul si nu toate se comporta la fel, sau arata la fel.

Ce face un astfel de filtru si din ce este construit?

Filtrele de aer pentru masini sunt realizate din materiale precum cartonul sau buretele, care pot permite aerului sa treaca, fara impuritati. Aceste filtre nu trebuie sa lase particulele ce depasesc cativa microni sa intre in motor, deoarece pot provoca pagube destul de mari. Cartonul filtrelor de aer este poros si lasa aerul sa patrunda, fiind montat in zig zag, lucru ce permite o absorbtie mult mai buna.

Forma filtrelor este, de obicei, dreptunghiulara si este etansata cu ajutorul unei rame de cauciuc. In functie de masina, se pot gasi si alte forme de filtre.

Multa lume prefera sa conduca fara filtre de aer , pentru un sunet puternic al motorului si cel putin tehnic, motorul prefera si el sa isi traga aerul fara filtru. Este ca si cand ai obliga o persoana sa respire printr-un tub. Evident, atunci cand functioneaza fara filtru, puterea sa este mai mare, insa si riscurile sunt direct proportionale. Orice urma de praf, poate distruge intr-un fel sau altul motorul, ducand la cheltuieli ulterioare uriase.

Cat de des trebuie sa fie inlocuit un filtru de aer ?

Desi este o piesa destul de ieftina, avand un cost care nu depaseste 100 de lei, filtrul de aer poate crea multe probleme. In cazul in care se murdareste, nu mai lasa masina sa respire si poate ingreuna foarte mult modul in care aceasta circula.

In orase mari, cum ar fi Bucurestiul, filtrul de aer trebuie sa fie inlocuit cel putin o data pe an, chiar daca masina sta in parcare sau circula, deoarece praful nu tine cont de numarul de km parcursi si se depune in orice conditii. In orasele mai mici si mai curate, se poate inlocui ceva mai rar, insa este indicat sa se faca revizia destul de des si sa se asculte sfaturile celor care o fac.

In cazul in care nu ai la indemana un service, filtrul de aer poate sa fie inlocuit destul de usor, de catre tine. Acesta este pozitionat intr-o zona usor accesibila si este incastrat intr-o carcasa neagra, care se desprinde cu usurinta. Pentru inlocuire, carcasa trebuie sa fie indepartata cu grija, prin slabirea catorva cleme, moment in care filtrul vechi va iesi cu usurinta si va putea sa fie inlocuit.

Sfaturi in ceea ce priveste filtrele de aer

  • Nu incerca sa cureti filtrul. Exista unele persoane care cred ca, daca sufla filtrul cu aer comprimat, fac economie si il pot folosi pe termen lung. Particulele mici de praf raman insa in filtru, creind numeroase probleme motorului;
  • La alegerea filtrului, poti opta pentru filtre clasice, precum cele produse de Mahle sau Mann, sau pentru filtre sport. Este destul de greu sa gasesti filtre de proasta calitate, in conditiile in care majoritatea filtrelor sunt ieftine, inclusiv cele produse de firme mari;
  • Incearca sa schimbi filtrul cat de des poti. Nu astepta motorul sa iti spuna ca este necesara o astfel de schimbare. Practic, daca schimbi filtrul destul de des, te poti bucura de un motor care sa functioneze perfect si in timp, iti poti micsora foarte mult cheltuielile.

 

Leave a Reply

TOP